Nederlanders sparen minder, lenen wordt duurder

Nederlanders geven meer geld uit en sparen minder dan ruim een jaar geleden. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn de prijsstijgingen van onder andere energie.

In het vierde kwartaal van 2021 bedroegen de vrije besparingen – het verschil tussen inkomsten en uitgaven – van huishoudens 17,1 miljard euro. Dat is bijna 5 miljard euro minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Prijsstijgingen

De belangrijkste oorzaak hiervan is de toename van de consumptieve bestedingen, die deels door prijsstijgingen zijn veroorzaakt. Daardoor kon het gemiddelde huishouden logischerwijs minder sparen.

Leenrente omhoog

Tegelijkertijd gaan veel leenrentes omhoog. Die worden, net als de hypotheekrente, beïnvloed door de rente op de kapitaalmarkt. Die laatste is al bijna het hele jaar positief. Geldverstrekkers moeten daardoor zelf (meer) betalen om geld te lenen en dat berekenen ze weer door aan hun eigen klanten.

Langere looptijd

Sommige banken hebben vooralsnog alleen de rente verhoogd voor leningen met een langere looptijd. Bij zulke leningen loopt de geldverstrekker meer risico, omdat de klant langer de tijd heeft om het geld terug te betalen.

Lopende leningen

Voor uw lopende persoonlijke lening gaat de rente niet omhoog. Bij het afsluiten ervan hebben u en de kredietverstrekker immers afspraken gemaakt, die gedurende de looptijd gelijk blijven. Heeft u een doorlopend krediet en neemt u extra geld op? Dan zal het zo zijn dat u wel meer rente moet betalen dan in het verleden.

Nieuws