Veel meer woningbranden in 2020

Het aantal woningbranden is vorig jaar opmerkelijk toegenomen. Bij de brandweer kwamen gemiddeld 550 meldingen per maand binnen. Dat is maar liefst een kwart meer dan in 2019, toen dat nog 440 per maand was. 

Een en ander blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid. Wat de oorzaak van de toename is, laat zich nog raden. Omdat veel meer mensen als gevolg van corona thuiswerken, zou dat een (mede)oorzaak kunnen zijn. Ook de ongekende klusdrift van het afgelopen jaar kan hebben bijgedragen aan de toename. 

Oorzaken 

De meeste branden in huis ontstaan door open vuur, zoals de open haard. Huishoudelijke apparaten, zoals de wasdroger, staan al jaren met stip op nummer twee als veroorzakers van brand. Verder veroorzaken oververhitte laptops en opladers steeds vaker brand. 

Brandverzekeringen 

Voor particulieren zijn er twee verzekeringen van belang als er brandschade ontstaat: de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De eerste verzekert de schade aan het huis zelf en alles wat eraan vast zit. De tweede dekt de schade van alles wat niet vast zit, zoals meubels, kleding en andere bezittingen.  

Eigen huis 

Als u een koophuis heeft, heeft u waarschijnlijk een opstalverzekering afgesloten. De meeste hypotheekverstrekkers stellen deze namelijk verplicht. Huurt u een huis? Dan heeft uw woningbouwvereniging of huisbaas er waarschijnlijk een afgesloten. Datzelfde geldt voor verenigingen van eigenaren van appartementencomplexen.  

Inboedel 

Hoewel niet verplicht, is het altijd verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Deze dekt niet alleen brandschade, maar bijvoorbeeld ook schade als gevolg van inbraak. Let bij het kiezen van een inboedelverzekering wel goed op de verzekerde bedragen. Dat geldt zeker als u (veel) kostbare apparaten, sieraden, kunst of muziekinstrumenten bezit. 

Nieuws