Collectieve korting zorgverzekering verdwijnt

De collectiviteitskorting op de premie van de basiszorgverzekering verdwijnt per 1 januari 2023. Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg wil voor de zomer van 2022 een wetswijziging doorvoeren die dit mogelijk maakt. 

 

De collectieve korting mag nu nog worden gegeven aan groepen, zoals bijvoorbeeld het personeel van een bedrijf. Zorgverzekeraars zeggen dat zij op de kosten kunnen besparen als zij zo’n groep verzekeren. Maar daar denkt Van Ark anders over.

Premieopslag 

De korting wordt vaak niet gefinancierd door te besparen op de uitgaven, maar via een opslag die de verzekeraar op de premie vraagt, aldus de minister. De premie wordt dus eerst verhoogd om deze verhoging vervolgens aan sommigen terug te geven alsof het een korting is, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. 

Eerlijker 

Kort gezegd: de collectiviteitskorting wordt mede betaald door andere verzekerden die zonder korting bij dezelfde zorgverzekeraar een polis hebben. Voor een goede werking van het zorgstelsel wil de minister de collectieve korting daarom helemaal afschaffen. Op die manier worden de kosten eerlijker verdeeld.

Nieuws