Miljoenennota: koopkracht omhoog ondanks coronacrisis

Geen koets, geen rijtoer, geen Ridderzaal. Wegens de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, was de viering dit jaar sterk aangepast. Daardoor zag Prinsjesdag anno 2020 er compleet anders uit dan we gewend zijn.

Wat niet anders was dan anders: koning Willem-Alexander sprak de troonrede uit en minister van Financiën Wopke Hoekstra presenteerde de Miljoenennota 2021. Die was overigens – traditiegetrouw – vorige week al uitgelekt.

Koopkracht stijgt in 2021

De minister had goed nieuws: iedereen gaat er volgend jaar in koopkracht iets op vooruit. Werkenden met een middeninkomen profiteren het meest met gemiddeld ruim 1%. Voor de superrijken en minst bedeelden is dit iets minder. Voor hen is de gemiddelde koopkrachtstijging ongeveer 0,5%.

Staatsschuld loopt op

Gevolg is wel dat de staatsschuld oploopt. Vorig jaar sprak Hoekstra nog de verwachting uit dat deze in 2020 zou dalen tot onder de 50% van het bruto binnenlands product (bbp). Door de coronamaatregelen én de lastenverlichting in 2021 schat de minister nu in dat de Staatsschuld volgend jaar oploopt tot meer dan 60% van het bbp.

Economie groeit, maar werkloosheid neemt toe

Verder voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) dat de economie volgend jaar weer groeit en wel met 3,5%. Dit is wel onder het voorbehoud dat er geen tweede lockdown komt. In dat geval kan Nederland in een diepe recessie terecht komen.

Desondanks loopt de werkloosheid helaas op. Van zo’n 400.000 nu naar een kleine 550.000, zo verwachten de experts. Hoewel daarmee ongeveer 6% van de beroepsbevolking zonder werk zou zitten, vallen de cijfers nog mee in vergelijking met eerdere voorspellingen.

Investeringen

Om de economie te blijven stimuleren, is er opnieuw een fonds in de maak, dat in Haagse kringen de naam Wopke-Wiebesfonds heeft gekregen, naar de twee erbij betrokken ministers, Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

In dit fonds wordt de komende vijf jaar € 20 miljard gestopt. Het geld is bestemd voor projecten die bijdragen aan economische groei. Verder mag de zorgsector een investering van € 130 miljoen verwachten en voor huurders met financiële problemen is een bedrag van € 200 miljoen gereserveerd.

Nieuws