Overdrachtsbelasting eerste huis voor jongvolwassenen afgeschaft

Goed nieuws voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar die een eerste huis wil kopen. Vanaf 1 januari 2021 hoeven zij namelijk geen overdrachtsbelasting meer te betalen.

Volgens welingelichte bronnen zal de maatregel op Prinsjesdag worden bevestigd. De overdrachtsbelasting bedraagt nu nog 2%. Voor starters komt deze dus vanaf volgend jaar te vervallen. Beleggers daarentegen gaan juist fors meer overdrachtsbelasting betalen. Voor hen gaat het tarief van 2% naar 8%.

Rekenvoorbeeld

Stel, u bent een starter en koopt uw eerste huis. De prijs ervan bedraagt € 275.000. Dan betaalt u in 2020 nog 2% x  € 275.000 = € 5.500. Dat bedrag moet u zelf financieren met bijvoorbeeld spaargeld omdat u maar 100% van de woningwaarde mag lenen. Maar vanaf volgend jaar kunt u dit geld aan andere dingen besteden.

Beleggers ontmoedigen

Met de maatregel wil het kabinet een eerste woning voor starters bereikbaarder maken. Door de belasting voor beleggers te verhogen, worden huisjesmelkers juist ontmoedigt om meer vastgoed te kopen. Die ontnemen starters namelijk kansen op de woningmarkt door huizen op te kopen en duur te verhuren, aldus Den Haag.

Ingewikkeld vraagstuk

Of de maatregelen voldoende zijn om de positie voor starters op de woningmarkt te verbeteren moet nog blijken. De hoge huizenprijs en de strenge leenregels zijn twee andere factoren die bij dit ingewikkelde vraagstuk een rol spelen.

Extra mogelijkheden voor starters

Gelukkig zijn er voor starters extra mogelijkheden om hun eerste woning te kunnen kopen. Denk bijvoorbeeld aan een starterslening en eventueel financiële hulp van (groot)ouders.

Nieuws