Aantal hypotheekaanvragen stijgt enorm, vooral veel oversluiters

Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar fors gestegen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met maar liefst 40%. Daarmee lijkt de crisis vooralsnog geen negatief effect te hebben op de hypotheekmarkt.

Dat is te lezen in de kwartaalrapportage van Hypotheken Data Netwerk (HDN). In totaal registreerde HDN bijna 146.000 hypotheekaanvragen. De groei komt deels door de extreem lage rente, waardoor veel mensen besloten hebben om nu over te sluiten. Dat is ook terug te zien in de cijfers: het gaat om een groei van ongeveer 90% ten opzichte van vorig jaar.

Aankoophypotheken

Daarnaast noteerde HDN ook veel aanvragen voor aankoophypotheken. Dat waren er een kleine 80.000 tegen 70.000 een jaar geleden. Met 15% is dat wel een iets lagere groei dan in het eerste kwartaal, toen er 20% meer hypotheken voor dit doel zijn afgesloten.

Nu oversluiten?

Ook toen de hypotheekrente in mei iets steeg, stapten veel huiseigenaren naar hun adviseur met de bedoeling hun hypotheek over te sluiten. Heeft u dat nog niet gedaan? Wellicht is dit dan een goed moment. Wij adviseren u er graag over.

Rente middelen

Moet u een flinke boete aan de bank betalen als u uw hypotheek oversluit en kunt of wilt u dit niet? Dan is rentemiddeling misschien een passende oplossing voor uw situatie. Zeker als u nu een relatief hoge hypotheekrente betaalt, kunt u waarschijnlijk flink besparen op uw maandelijkse lasten.

Nieuws