Nieuwbouw gemiddeld duurder, maar vaak goede investering

Nieuwbouwhuizen zijn razend populair. Dat komt onder andere doordat ze meestal worden opgeleverd naar de wensen van de bewoners. En omdat de koper is vrijgesteld van bepaalde kosten, biedt nieuwbouw ook een financieel voordeel.

Als u een nieuwbouwhuis koopt, hoeft u namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen. Ook heeft u geen makelaars- en taxatiekosten. Aan de andere kant wordt nieuwbouw wel steeds duurder. 

Vier ton

Dat komt onder andere omdat de huizen steeds groter worden en mooi zijn afgewerkt. En vanwege de schaarste is bouwgrond steeds duurder. Daardoor lag de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning vorige zomer op bijna € 400.000. Ter vergelijking: de gemiddelde woningprijs in Nederland was in diezelfde periode € 313.000. 

Dat is een fors verschil, maar in die € 313.000 zijn de bijkomende kosten en aanpassingen niet meegerekend. Een nieuwbouwhuis wordt meestal kant-en-klaar opgeleverd met een keuken en badkamer van uw keuze. Als u een bestaande woning koopt en deze gaat verbouwen, kan dat tienduizenden euro’s kosten. 

Waardestijging

Al met al is een nieuwbouwhuis door de jaren heen een goede investering gebleken. Naar verwachting blijft dat zo. Mede omdat huizen die nu worden gebouwd over het algemeen veel duurzamer zijn dan bestaande bouw. 

Zo hebben ze ruim twee keer zo vaak zonnepanelen en zijn ze ook ruim twee keer zo vaak gasvrij. Mede daardoor stijgt een nieuwbouwhuis zeker in de eerste jaren na de oplevering sneller in waarde dan een bestaande woning.  

Nieuwbouwhypotheek

Afhankelijk van uw inkomen en de rente kunt u maximaal 100% van de marktwaarde van het huis lenen binnen uw hypotheek. Maar voor het vaststellen van de marktwaarde van een nieuwbouwhuis gelden andere regels dan bij een hypotheek voor een bestaande woning.  

Hoewel er verschillen zijn tussen de aanbieders, geldt over het algemeen dat die marktwaarde wordt bepaald door de koop- of aanneemsom inclusief de grond, de kosten van het meerwerk en het renteverlies tijdens de bouw. 

Nieuws