Ben ik nog wel verzekerd als ik mijn rijbewijs niet kan verlengen?

Verloopt uw rijbewijs een dezer dagen? Dan is de kans groot dat u het als gevolg van de coronacrisis niet op tijd kunt verlengen. Maar bent u nog wel verzekerd als u zonder geldig rijbewijs met uw auto, motor of scooter aan het verkeer deelneemt?

Door de corona-maatregelen is het veel lastiger om uw rijbewijs te verlengen. Dat geldt met name voor (oudere) bestuurders die een medische keuring moeten ondergaan. Het maken van een afspraak met een keuringsarts, oogarts of andere specialist is vaak niet haalbaar op korte termijn.

Coulant

Gelukkig hebben de verzekeraars op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen besloten om coulant te zijn in deze ingewikkelde tijden. In de praktijk betekent dit dat bestuurders tijdelijk gewoon verzekerd blijven, ook als hun rijbewijs verlopen is. Verder heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid beloofd geen boetes uit te schrijven of rijverboden op te leggen aan bestuurders met een verlopen rijbewijs.

Uitzonderingen

Er zijn ook uitzonderingen. Bestuurders van een motorvoertuig die elk jaar of elke drie jaar moeten worden gekeurd, mogen niet met een verlopen rijbewijs de weg op. Ook mensen wiens rijbewijs is ingevorderd of geschorst, zijn uitgesloten van de coulanceregeling.

Tot 1 juni

Verder geldt de maatregel enkel voor mensen wiens rijbewijs verloopt tussen 16 maart en 1 juni van dit jaar. Vooralsnog betekent dit dat ook zij vanaf 1 juni niet mogen deelnemen aan het verkeer als zij nog geen nieuw rijbewijs hebben. Het is denkbaar dat deze periode zal worden verlengd, maar daarover is nu nog geen zekerheid.

Nieuws