Thuis werken en het cyberrisico

Proberen ook uw medewerkers in deze coronacrisis van huis uit nog zoveel mogelijk werk te verzetten? Dat kunnen ze dankzij video-bellen, conference calls en door vanaf hun eigen computer op het netwerk van uw bedrijf te komen. Maar zonder risico is dat niet.

Nederland is wereldwijd koploper thuiswerken. Zo’n 38% van de kantoormedewerkers heeft daar ervaring mee. Maar fulltime van huis uit je werk doen – zoals nu – is iets anders. Dat verloopt niet altijd probleemloos. De techniek hapert soms en de productiviteit neemt af doordat medewerkers ook hun kinderen les moeten geven en vermaken.

Een ander probleem is dat cybercriminelen hun kans schoon zien om via de thuiswerkers uw netwerk te bereiken. Ze kunnen dan gevoelige gegevens buit maken of ransomware installeren en de boel plat leggen. Wat kunt u hier tegen doen?

Wachtwoorden

Uw medewerker gebruikt misschien eenvoudige wachtwoorden voor zijn wifi en I-clouddiensten en om op uw netwerk te komen. Die wachtwoorden zijn eenvoudig te achterhalen voor een cybercrimineel. Zijn ze binnen bij uw medewerker, dan kunnen ze ook gemakkelijk op uw bedrijfsnetwerk komen, met alle gevolgen van dien. Vraag uw medewerker om de wachtwoorden opnieuw in te stellen. Tip: een lang wachtwoord is moeilijker te kraken dan een korte. Een zin als ‘Mijn vader had als kind een grote hond’ is dus beter dan Kevin01.

Phishingmails

Een ander risico vormen de phishingmails die bij uw medewerker binnenkomen. Het aantal valse e-mailberichten is de afgelopen tijd al vervijfvoudigd. Geef uw medewerker daarom het volgende mee:

Controleer altijd van wie de e-mail afkomstig is, zelfs al lijkt de afzender bekend of betrouwbaar. Ga met de cursor op de afzender staan of klik erop met de rechtermuisknop. De volledige domeinnaam van waaruit de afzender zijn mailt stuurt komt dan in beeld. Bij phishingmails zie je daar de bedrijfsnaam vaak niet eens in staan. Maar let op: criminelen gebruiken steeds vaker domeinnamen die veel lijken op de echte website. Blijf dus alert, zeker als er linkjes in de e-mail staan. Bij twijfel: niet openen, maar even bellen met de afzender om te vragen of de e-mail inderdaad van hem of haar afkomstig is.

Overleg per video

Fijn dat uw medewerkers onderling of met klanten contact kunnen houden dankzij beeldbellen en conference calls. Maar let: deze communicatievormen zijn niet optimaal beveiligd. Gevoelige gegevens kunnen dan zomaar op straat komen te liggen. Met het oog op de privacywet is het daarom belangrijk dat in deze gesprekken alleen algemene zaken gedeeld worden en geen gevoelige informatie.

Nieuws