Hypotheekrente omhoog door coronacrisis?

De coronacrisis heeft uiteraard invloed op de economie en dus ook op de huizenmarkt. Zo verwachten onderzoekers van meerdere banken dat de hypotheekrente zal stijgen in plaats van dalen, zoals eerder werd verwacht.

Hoewel de Europese Centrale Bank er alles aan doet om dit juist te voorkomen, hebben inmiddels meerdere Nederlandse hypotheekverstrekkers de rente iets verhoogd. Specialisten verwachten dat alle hypotheekrentes op termijn licht zullen stijgen.

Nu oversluiten of niet?

Veel huiseigenaren besluiten daarom nu om hun hypotheek over te sluiten. Maar zelfs als de rente een paar tienden stijgt, blijft deze nog altijd erg laag. Vereniging Eigen Huis (VEH) adviseert om geen overhaaste beslissingen te nemen. Als de rente iets omhoog gaat, kost u dat misschien een paar tientjes per jaar. De vraag is of dit opweegt tegen de kosten.

Betaalt u daarentegen een hypotheekrente van meer dan 4%, dan kan dit juist wel een goed moment zijn om uw hypotheek over te sluiten. Heeft u onvoldoende spaargeld om de eventuele boete te betalen? Dan is rentemiddeling wellicht een goed alternatief.

Nieuws