Hoge huizenprijs, dure opstalverzekering?

Koophuizen worden steeds duurder. Heeft dat ook effect op de premie van de opstalverzekering? Of gelden daarvoor andere criteria?

Om maar direct het antwoord te geven: de hoogte van de premie van de opstalverzekering hangt af van uiteenlopende zaken. De verzekeraar kijkt bij het vaststellen van die premie vooral naar de kans op schade en de hoogte van zo’n mogelijke schade.

Grotere kans op schade

Om een voorbeeld te geven: een houten huis met een open haard of een pelletkachel is een stuk brandgevaarlijker dan een stenen huis met alleen een cv. Daarnaast is de kans groot dat brand in het houten huis tot meer schade leidt. Daardoor zal de premie van de opstalverzekering hoger zijn.

Ook als u in een ouder huis woont bestaat de kans dat u meer premie betaalt. Oude huizen lopen vaak een groter risico op een leidingbreuk, waardoor de kans op schade groter is dan bij een nieuwere woning.

Herbouwwaarde

Verder houdt de verzekeraar rekening met de herbouwwaarde van het huis. Dat is dus iets anders dan de commerciële waarde of de verkoopprijs. Omdat de vraag naar koophuizen groot is en het aanbod laag, verschillen de herbouwwaarde en die verkoopprijs vaak flink van elkaar. Zeker als het economisch goed gaat.

Toch stijgt ook de herbouwwaarde van een huis. Bouwmaterialen en arbeid worden immers elk jaar duurder. Ook dit wordt door verzekeraars meegenomen bij het vaststellen van de premie van de opstalverzekering.

Nieuws