Weer minder auto’s gestolen in 2019

Het aantal gestolen auto’s is vorig jaar opnieuw afgenomen. In totaal is er zo’n 7.100 aangiftes gedaan van een gestolen voertuig. In 2015 werden er nog ruim 10.000 auto’s gestolen.

Met name oudere auto’s waren minder vaak doelwit van criminelen. Jonge auto’s tot drie jaar zijn daarentegen juist iets vaker gestolen dan in 2018. De VW Golf en Polo staan nog altijd op nummer één. Maar ook andere auto’s, waaronder de Audi A1, Toyota Aygo en de Fiat 500 zijn populair.

Oost-Nederland en de grote steden

De meeste auto’s worden gestolen in het oosten van het land. Op twee, drie en vier staan Amsterdam, Rotterdam en de regio Den Haag. Deze top vier is goed voor meer dan de helft van het totaal aantal diefstallen.

Van alle gestolen personenauto’s zijn er vier van de tien teruggevonden, bijna 2.900 in totaal. Dat percentage is al jaren stabiel. Auto’s die ouder zijn dan twaalf jaar worden het vaakst teruggevonden.

Auto gestolen: wat moet u doen?

Als uw auto is gestolen, meld dat dan direct. Wij brengen vervolgens uw verzekeraar op de hoogte. Doe ook aangifte bij de politie. Beide meldingen zijn belangrijk om te voorkomen dat u aansprakelijk gesteld kan worden voor eventuele schade.

Wat dekt de verzekering?

Als uw auto is gestolen krijgt u alleen een vergoeding van uw autoverzekeraar wanneer u een beperkt casco of all risk-verzekering heeft afgesloten. Met een WA-verzekering alleen bent u niet verzekerd tegen diefstal.

AIs de auto na dertig dagen nog niet is teruggevonden, betaalt uw verzekeraar u het betreffende bedrag uit. Wordt uw auto teruggevonden met schade? Dan wordt deze vergoed. Raadpleeg de polisvoorwaarden voor de hoogte van alle vergoedingen en de details.

Nieuws