Toch negatieve spaarrente?

ABN Amro heeft als eerste grote bank besloten om vanaf april geen rente meer te geven op spaargeld van kleine spaarders. Naar verwachting zullen meer banken volgen. De kans is daarmee groter geworden dat we op termijn moeten gaan betalen om ons geld bij de bank te stallen.

Inmiddels heeft ABN Amro wel toegezegd dat er geen negatieve spaarrente komt voor bedragen tot €100.000. Maar de Volksbank en de Rabobank beloven dat alleen voor 2020. ING geeft spaarders met een spaarbedrag tot € 100.000 voorlopig een rente van 0,01%.

Verbod

Afgelopen najaar zei minister van Financiën Hoekstra nog dat negatieve spaarrentes voorlopig niet aan de orde zijn. Maar inmiddels lijkt dit bijna door de werkelijkheid te zijn ingehaald.

De Consumentenbond heeft er daarom bij de minister op aangedrongen om wettelijk vast te leggen dat banken over de eerste €100.000 per rekeninghouder nooit negatieve spaarrente mogen rekenen. Maar Hoekstra lijkt weinig voor zo’n verbod te voelen, al heeft hij beloofd om met de banken in gesprek te blijven.

Contant geld beperkt verzekerd

Als spaarders moeten gaan betalen voor hun geld, is het risico groot dat zij het van de bank zullen halen. Dat is echter zelden een goed idee. Contant geld is namelijk zeer beperkt verzekerd op de inboedelverzekering. Afhankelijk van de polis vergoeden verzekeraars maximaal € 250 tot € 1.500.

Aflossen of verduurzamen?

Alternatieven voor sparen zijn bijvoorbeeld het terugbetalen van een lening of het aflossen van uw hypotheek. Of u gebruikt het geld om uw huis te verduurzamen en zo te besparen op uw energiekosten.

Nieuws