Woonlastenverzekering of niet?

Wonen is duur. Een flink deel van uw inkomen gaat op aan de huur of de hypotheek. Maar wat als u langdurig werkloos of arbeidsongeschikt raakt? Kunt u dan nog wel in uw huis blijven wonen?

Als u arbeidsongeschikt raakt of uw baan verliest, is de kans groot dat uw inkomen er flink op achteruit gaat. Zo bedraagt de ww-uitkering de eerste twee maanden maximaal 75% van uw laatstverdiende loon. Daarna daalt de uitkering naar maximaal 70%.

Wie in loondienst werkt en geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, valt terug op uitkering uit de WIA, de Wet Arbeid en Inkomen. Die uitkering is aanzienlijk lager dan uw loon was.

Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering kan in zo’n geval uitkomst bieden. Als u zonder werk zit of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt, keert deze verzekering een bedrag uit dat u kunt gebruiken om de huur of hypotheek (tijdelijk) mee te betalen. Maar let op, verschillende aanbieders hanteren verschillende regels.

Daarom is het verstandig om eerst eens in kaart te brengen wat uw situatie zou zijn mocht u arbeidsongeschikt of werkloos raken. Hoe hoog wordt uw uitkering? Hoe lang heeft u er recht op? Zijn er andere inkomsten? Komt u in aanmerking voor extra toeslagen?

Eigen buffer

U kunt ook zelf een buffer opbouwen voor noodgevallen, bijvoorbeeld door te sparen. De voordelen daarvan zijn dat u het geld altijd ter beschikking heeft en het kan gebruiken voor het doel dat u wilt. Het nadeel is dat het langer duurt voor u een substantieel kapitaal heeft opgebouwd.

Nieuws