Veranderingen per 1 januari 2020

Als ondernemer heeft u vanaf 1 januari 2020 te maken met nieuwe wetten en regels. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen en wat betekent dat voor u als mkb’er of zzp’er?

1.  Wet arbeidsmarkt in balans
Per 1 januari 2020 is de wet Arbeidsmarkt in Balans van kracht. Wat zijn de gevolgen voor u?
Flexwerkers. De rechten van werknemers met tijdelijke contracten, zoals oproepkrachten en payrollers, veranderen. Maakt u gebruik van flexwerkers? Verdiep u dan in de wijzigingen en ga na wat de gevolgen zijn voor uw bedrijf.
Ontslag. Functioneert een werknemer met een vast contract niet, maar vormen zijn gedragingen elk op zich geen geldige reden voor ontslag? Door de omstandigheden bij elkaar op te tellen, wordt ontslag toch mogelijk.
Transitievergoeding. Een werknemer bouwt direct vanaf de start van het dienstverband aanspraak op transitievergoeding op. UWV kan de transitievergoeding in een aantal gevallen compenseren, bijvoorbeeld bij ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid of bij ontslag door bedrijfsbeëindiging.
Verschillende WW-premies. Er komen twee soorten WW-premies. Bij contracten voor onbepaalde tijd betaalt u een lage WW-premie, voor andere typen arbeidsovereenkomst een hoge WW-premie. De sector waarin wordt gewerkt is niet langer bepalend.

2.  Zelfstandigenaftrek omlaag
De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2020 in 9 stappen afgebouwd, van € 7.280 naar € 5.000 per jaar in 2028. Daar staat tegenover dat de arbeidskorting en algemene heffingskortingen omhoog gaan. Dit compenseert de afbouw van de zelfstandigenaftrek.

3.  Minimumloon omhoog
Het wettelijk minimumloon (WML) en minimumjeugdloon gaan per 1 januari 2020 omhoog. Werknemers van 21 jaar en ouder moeten bij een volledig dienstverband minimaal € 1.653,60 per maand verdienen. Voor jongeren onder de 21 is de verhoging van het minimumloon leeftijdsgebonden.

4.  Invoering mkb-verzuim-ontzorgverzekering
Als uw werknemer ziek wordt, heeft u 2 jaar lang een loondoorbetalingsplicht en ook inspanningsverplichtingen om hem weer aan het werk te krijgen. Veel ondernemers ervaren dat als een belasting. Vanaf 1 januari 2020 kunt u een mkb-verzuim-ontzorgverzekering afsluiten. De verzekeraar neemt dan veel van uw verplichtingen over.

5.  Werkkostenregeling
Per 1 januari 2020 wordt de werkkostenregeling verruimd. Over de eerste € 400.000 van de loonsom mag de waarde van je vergoedingen 1,7% van de loonsom bedragen. Eerder was dit 1,2%. Hierdoor kunt u jaarlijks tot € 2.000 meer aan onbelaste vergoedingen geven. Voor het bedrag boven de loonsom van € 400.000 blijft de vrije ruimte 1,2%.

Nieuws