NOB: ‘Spaartaks kan al in 2020 omlaag’

Door de extreem lage rente hebben spaarders al jaren nauwelijks rendement. Maar ze moeten wel belasting betalen als ze per persoon meer dan € 30.000 op hun rekening hebben staan. De regering wil dat per 2022 veranderen.

Het kabinet heeft aangekondigd dat de vermogensrendementsheffing – ook wel spaartaks of box 3-belasting – vanaf 2022 wordt verlaagd voor mensen die niet beleggen. Volgens de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) hoeft dat echter niet zo lang te duren. Zij stellen dat de veranderingen in 2020 al kunnen worden doorgevoerd.

IT-systemen

Dat is te lezen in een brief die de NOB heeft gestuurd aan de Vaste commissie voor Financiën. Volgens staatssecretaris van Financiën Menno Snel zijn de IT-systemen van de Belastingdienst nog niet in staat om dan al de nieuwe belastingregels toe te passen. Maar volgens de Orde van Belastingadviseurs kan dat probleem snel worden opgelost.

Onvermurwbaar

Hoewel het standpunt van de NOB in de Tweede Kamer bijval krijgt, lijkt de staatssecretaris vooralsnog onvermurwbaar. Hij heeft begrip voor de spaarders die zich tekort gedaan voelen, maar wil het traject zorgvuldig afleggen om zo brokken te voorkomen, heeft hij gezegd.

Meer dan € 400.000

In het nieuwe stelsel hoeven ongeveer 1,3 miljoen spaarders straks geen belasting meer te betalen over hun spaargeld. Zo het er nu uitziet, mogen mensen die alleen sparen dan ruim € 400.000 op de bank hebben zonder dat ze daar belasting over hoeven te betalen.. Nu is dat nog ruim € 30.000 voor alleenstaanden en € 60.000 voor fiscale partners.

Onrechtvaardig

Er is al langere tijd discussie over de belasting op spaargeld. Zeker nu de spaarrente de 0% nadert, vinden veel spaarders het onrechtvaardig dat de regering hierover toch belasting heft. Een deel van het probleem is dat de fiscus er in het huidige model van uitgaat dat een deel van dit geld is belegd en gemiddeld ruim 5% rendement oplevert. Spaarders komen daar bij lange niet aan.

Nieuws