Bedrijfsgroei? Kijk opnieuw naar uw financiën

U ziet nieuwe kansen in de markt en zet in op bedrijfsgroei. Geweldig, want daarvoor bent u ondernemer geworden. Maar met de bedrijfsgroei veranderen ook de risico’s van uw bedrijf. Een frisse blik op financiën en verzekeringen is dan nodig.

Aan welke financiële zaken moet u denken als uw bedrijf groeit?

Investeringen

In de VOC-tijd wist men het al: De cost gaet voor de baet uyt. Er moet eerst geïnvesteerd worden voor u kunt rekenen op meer omzet. Denk bijvoorbeeld aan uitbreiding van de werkplekken, nieuw personeel en de aanschaf van machines of apparatuur. Kunt u die investeringen uit eigen middelen betalen of heeft u een krediet nodig? Waar kunt u dan het beste aankloppen en wat zijn de gevolgen voor uw bedrijfssituatie?

Afnemers

Nieuwe klanten zijn natuurlijk altijd welkom, maar houden ook een risico in. U zult er vaker mee te maken krijgen dat een klant de factuur later of helemaal niet betaalt. Gaat u zaken doen over de grens? Oriënteer u dan op alles wat daar bij komt kijken. Hoe gaat de levering en betaling in zijn werk? En wat kunt u doen als een afnemer niet betaalt?

Verzekeringen

Heeft u nieuwe inventaris nodig of nieuwe apparatuur? Laat dan uw verzekeringen doorlichten. Misschien zijn er schadeposten die u tot nu toe zelf opving, maar nu beter kunt verzekeren. Het kan ook zijn dat de dekking van de verzekeringen niet meer toereikend is. Of er zijn nieuwe risico’s bij gekomen, zoals het cyberrisico. Soms houdt bedrijfsgroei in dat u nieuwe bedrijfsactiviteiten onderneemt. Dat kan voor een andere juridische situatie zorgen. Bent u daarop voorbereid?

Medewerkers

Misschien wilt u volgende jaar nieuwe medewerkers aantrekken. Zijn dat flexibele arbeidskrachten of gaat het om vast personeel? Waar moet u dan aan denken als het gaat om verzekeringen? En met welke employee benefits kunt u zich profileren als aantrekkelijke werkgever?

Financiële planning

Als uw inkomen stijgt, heeft dat ook gevolgen voor uw persoonlijke situatie. Kijk daarom samen met ons opnieuw naar het gezinsinkomen bij arbeidsongeschiktheid, overlijden en pensioen. En misschien kunt u uw buffer voor minder goede tijden versterken.

Nieuws