Webwinkel starten blijft populair

Veel heeft u niet nodig om een webwinkel te starten. Een goede en snelle internetverbinding, een strakke website, een plek om voorraad op te slaan en klaar is Kees. Ja, starten is misschien gemakkelijk, maar hoe maakt u de webwinkel rendabel?

Nog nooit waren er in Nederland zoveel startende ondernemers als nu. Volgens de Kamer van Koophandel begonnen dit jaar meer dan 160.000 mensen een eigen bedrijf, 11% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is de stijging van het aantal jonge ondernemers. Twintigers en zelfs tieners grijpen steeds vaker de kans iets bij te verdienen met een onderneming. Ze kiezen voor een eenvoudige opzet waarbij internet en sociale media centraal staan. Dat zien we onder meer aan de sterke stijging van het aantal webwinkels.

Winkelgiganten als concurrent

Optimisme volop bij de ondernemers met een webwinkel. Ze hebben de succesvoorbeelden voor ogen en zien een glorieuze toekomst voor zich. Maar snel succes behalen met een webwinkel is moeilijker geworden, want de concurrentie is groot. Daar zitten een aantal winkelgiganten tussen die flink kunnen investeren in marketing, techniek en schaalvergroting. Tegen hun lage prijzen en service kan een kleine startende ondernemer moeilijk op.

Alles goed regelen

Wilt u een webwinkel beginnen, bedenk dan eerst welke waarde u toevoegt aan de markt. Biedt u bijvoorbeeld een uniek product aan, is uw service beter of rekent u een lagere prijs dan de bestaande webwinkels? Om kopers te vinden is verder een goede online marketing cruciaal zoals bloggen en adverteren op sociale media. Regel ook de afhandeling goed: een zorgvuldige manier van bestellen en betalen en een snelle verzending. Denk verder aan de privacyregels en zorg ook voor goede voorwaarden.

Houd rekening met de risico’s

Met een webwinkel loopt u specifieke risico’s. Zo bent u extra kwetsbaar door het cyberrisico. Met een  goede beveiliging kunt u grote problemen voorkomen, maar niet uitsluiten.  Ga verder na of u aansprakelijk gesteld kunt worden voor schade veroorzaakt door een van uw producten. En met welke kosten krijgt u te maken als uw product beschadigd wordt bij het transport of tijdens het lossen en laden? Of als de transporteur het pakje te laat aflevert?  Ten slotte is er een risico dat de goederen die u op voorraad heeft beschadigd raken, bijvoorbeeld door brand of wateroverlast.

Nieuws