Zorgverzekering 2020: grote verschillen in premies

Alle zorgpremies voor de basisverzekering in 2020 zijn inmiddels bekend. Het premieoverzicht laat een zeer uiteenlopend beeld zien. Sommige zorgverzekeringen worden veel duurder, andere juist goedkoper.

Zo is de grootste stijger in 2020 maar liefst € 154 per jaar duurder dan in 2019. Aan de andere kant van het spectrum gaat de premie van de zorgverzekering juist met € 70 per jaar omlaag. In absolute bedragen betaalt u voor de goedkoopste basisverzekering volgend jaar € 102 per maand en voor de duurste bijna € 143.

Minder korting collectieve verzekering

Toch zeggen deze cijfers nog niet alles. Dat komt omdat de korting op collectieve zorgverzekeringen volgend jaar omlaag gaat. Nu bedraagt deze in veel gevallen nog 10%, volgend jaar mag dat niet meer dan 5% zijn. Dat heeft minister Bruins van Medische Zorg besloten.

Omdat ongeveer tweederde van alle Nederlanders een collectieve zorgverzekering heeft, gaat de premie voor de meeste mensen volgend jaar dus sowieso omhoog. Verhoogt uw zorgverzekeraar daarnaast de premie, dan betaalt u twee keer de rekening.

Overstappen

Daarom is het dit jaar interessanter dan ooit om te onderzoeken of u in 2020 geen andere zorgverzekering moet afsluiten. U heeft hiervoor tot en met 31 december 2019 de tijd.

Nieuws