Zorgpremie in 2020 toch meer omhoog?

De eerste zorgpremie voor 2020 is bekend. Die gaat omhoog met € 6 per maand. Dat is dubbel zoveel als het kabinet had voorspeld.

Al voor Prinsjesdag was bekend dat het kabinet een gemiddelde premiestijging van € 3 per maand verwachtte. Zorgverzekeraars moeten er namelijk rekening mee houden dat de lonen in de zorgsector gaan stijgen. 

Dure medicijnen

Een ander deel van de extra premie is bestemd voor medicijnkosten. Die lopen op omdat er steeds meer dure medicijnen en behandelingen worden voorgeschreven. 

Premiestijging beperken

De kans bestaat overigens dat sommige zorgverzekeraars de premie van de basisverzekering niet of nauwelijks verhogen. Dat geldt met name als zij veel collectieve zorgverzekeringen hebben afgesloten. 

Die mogen volgend jaar nog maar 5% goedkoper zijn dan niet-collectieve basisverzekeringen. Nu is dat nog 10%. Het extra geld dat verzekeraars hiermee verdienen, kunnen ze gebruiken om de premiestijging beperkt te houden.

Half november

Hoe hoog de premies van basisverzekeringen van andere zorgverzekeraars zullen zijn, moeten we nog even afwachten. Zij hebben nog tot 19 november de tijd om deze bekend te maken. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Nieuws