Betalingsachterstand, wat kunt u doen?

Van de bijna 11 miljoen consumenten die een lening hebben afgesloten, betalen er 675.000 niet op tijd. Vooral twintigers en dertigers blijken moeite te hebben met aflossen.

Een en ander blijkt uit recente cijfers in de Kredietbarometer van Stichting BKR. Die noemt de ontwikkeling zorgelijk omdat veel mensen dus al op jonge leeftijd met financiële problemen kampen. 

Studieschuld niet geregistreerd

Ook luidt de stichting de noodklok omdat studieschulden nog altijd niet worden geregistreerd. In totaal gaat het om een bedrag van zo’n € 22 miljard. Dat is meer dan het totaalbedrag van alle consumptieve leningen bij elkaar!

Om een consument financieel te beschermen, moeten alle leningen bekend zijn. Alleen dan kun je overkreditering voorkomen, aldus het BKR. Maar uit onderzoek blijkt dat twee van de vijf mensen met een studieschuld deze niet opgeeft als ze een lening afsluiten.

Vijf tips

Heeft u een schuld en kampt u regelmatig met betalingsachterstand? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Een schuld gaat immers niet vanzelf weg. Sterker nog, de kans is groot dat de problemen alleen maar toenemen. Daarom hebben wij enkele tips voor u verzameld.

Tip 1: Wees eerlijk
Speel open kaart als u niet kunt betalen. Uw schuldeiser zal dan eerder begrip tonen voor uw situatie en sneller bereid zijn om een betalingsregeling te treffen zodat u uw achterstand kunt inlopen.

Heeft u een studieschuld en wilt u een krediet afsluiten? Geef uw studieschuld dan op bij de aanvraag.

Tip 2: Kijk kritisch naar uw inkomsten en uitgaven
Als u structureel meer uitgeeft dan u aan inkomen binnenkrijgt, zult u altijd schulden houden. Zet daarom al uw uitgaven van de afgelopen maanden eens op een rij. Geef vervolgens aan welke vaste lasten u heeft (zoals woonlasten en belastingen) en reken uit wat u overhoudt. Dat geld is bestemd voor boodschappen, kleding en andere uitgaven. Maak aparte potjes en wees streng voor uzelf: op is op!

Tip 3: Neem een budgetcoach in de arm
Als het toch niet lukt om uw financiën in balans te houden, kunt u een budgetcoach in de arm nemen. Die kan u helpen uw uitgaven op orde te krijgen. Er zijn meerdere organisaties die deze dienst gratis aanbieden. Maar u kunt natuurlijk ook een familielid of vriend vragen u te helpen.

Tip 4: Vraag hulp bij uw gemeente
Kunt u geen geschikte budgetcoach vinden? Wilt uw schuldeiser geen betalingsregeling treffen? Dan kunt u hulp vragen bij het loket Sociale Zaken van uw gemeente. De medewerkers daar kunnen u bijvoorbeeld helpen om een goede schuldhulpverlener te vinden.

Tip 5: Leen slimmer
Veel consumenten met betalingsachterstanden hebben meerdere leningen afgesloten of staan regelmatig rood. Dat laatste is een erg dure manier van lenen omdat de bank een torenhoge rente vraagt over rood staan. Heeft u meerdere leningen en/of staat u regelmatig rood? Dan kan het financieel slim zijn om bestaande leningen over te sluiten.

Nieuws