Overbieden op een koophuis: waar moet u op letten?

Overbieden op een koopwoning is steeds gebruikelijker. Bent u op huizenjacht en overweegt u om boven de vraagprijs te bieden? Dan zijn er enkele aandachtspunten. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rij gezet.

In de grote steden is overbieden op een koophuis al jaren de norm. Maar ook in het landelijke gebied lijkt deze trend nu door te breken. Een huis kopen voor een hoger bedrag dan de vraagprijs hoeft geen probleem te zijn. Toch zijn er wel enkele zaken waarop u moet letten.

Hoeveel mag u lenen?

De hoogte van uw maximale hypotheek is gebonden aan diverse regels. Niet alleen de hoogte van uw (verzamel)inkomen speelt een rol, ook de rente die u over de hypotheek betaalt is van belang. Bereken dus altijd eerst uw maximale hypotheek.

Hoeveel kunt u lenen?

De maximale hypotheek die u bij de bank kunt krijgen, geeft niet altijd de garantie dat u de kosten ook echt kunt dragen. Als u met uw huidige hypotheek al moeilijk uitkomt, is het zelden verstandig om een nieuwe lening met hogere maandlasten af te sluiten.

Feitelijke woningwaarde

Wilt u een bod uitbrengen op een woning? Onderzoek dan wat de feitelijke waarde van het huis is. Dat kan via de websites van het Kadaster en Calcasa. Of kijk op websites zoals Funda of u een vergelijkbare woning kunt vinden die onlangs is verkocht. 

Getaxeerde waarde versus koopprijs

Ook de getaxeerde waarde van het huis is van belang. U mag namelijk niet meer lenen dan dit bedrag. Als u een huis koopt voor € 300.000 en het wordt getaxeerd op € 275.000, moet u dus € 25.000 spaargeld inbrengen. 

Houd spaargeld achter de hand

Daarover gesproken: stop nooit al uw spaargeld in stenen! Mocht u een financiële tegenvaller hebben, dan kunt u niet terugvallen op uw spaarpot. 

Voorbehoud laten opnemen

Tot slot: laat in het voorlopig koopcontract altijd ontbindende voorwaarden opnemen voordat u het ondertekent. De belangrijkste is het voorbehoud van financiering. Doet u dit niet en krijgt u de hypotheek niet rond, dan kost dat u een forse boete, vaak 10% van de overeengekomen koopprijs. Maar denk ook aan een voorbehoud mocht het huis verborgen gebreken hebben.

Nieuws