Fiets van de zaak aantrekkelijker

De overheid wil fietsen naar het werk stimuleren en er zijn ook al fiscale regels voor de fiets van de zaak. Maar omdat die regels ingewikkeld zijn, is de fiets van de zaak toch minder populair dan een auto van de zaak. Dat gaat nu veranderen.

U kunt uw medewerkers nu al een fiets van de zaak geven om van huis naar het werk te rijden. Maar net als de auto van de zaak zal de fiets vaak ook privé gebruikt worden. Op dat moment wordt de fiets gezien als een vorm van beloning, waarover belasting betaald moet worden. En dan wordt de rekensom ineens ingewikkeld.

Omslachtige administratie

Net als bij de auto van de zaak, moet ook bij de leasefiets de waarde berekend worden van de privékilometers. Voor een leaseauto telt de Belastingdienst een vast bedrag bij het salaris op en heft daarover belasting. Maar voor de leasefiets moet een werknemer precies bijhouden hoeveel kilometer de fiets gebruikt wordt voor woon-werkverkeer en hoeveel kilometers privé gereden worden. Van die privékilometers worden dan kosten voor onderhoud, reparaties, verzekering en eventueel stroomverbruik afgetrokken. Het bedrag dat onderaan de streep overblijft, moet u als werkgever bij het belastbare salaris optellen. Veel te veel gedoe. Geen wonder dat er maar beperkt gebruik gemaakt wordt van een fiets van de zaak. 

Fiscale fietsregeling versimpelt

Het goede nieuws is dat de fietsregeling per 1 januari 2020 verandert. Voor het privégebruik van de bedrijfsfiets moet er dan jaarlijks 7% van de waarde van de adviesprijs van de fiets bij het inkomen worden opgeteld. Dat is alles. Maar wat gaat het uw medewerkers dan uiteindelijk kosten als zij gebruikmaken van de nieuwe regeling? Een voorbeeld:  

Dennis heeft een inkomen van 35.000 euro per jaar. U geeft hem een elektrische fiets in gebruik ter waarde van 2000 euro. De bijtelling is voor Dennis dan 7% van 2000 = 140 euro per jaar. Door de bijtelling betaalt hij per jaar 59 euro extra aan belasting. Per saldo rijdt hij dus voor nog geen 5 euro per maand op een elektrische fiets.

Nieuws