Huurhuis kopen: waar moet u op letten?

Regelmatig bieden woningcorporaties sociale huurwoningen te koop aan. Vooral dertigers en veertigers zijn vaak geïnteresseerd om op deze manier hun eerste huis te kopen. Maar waar moet u op letten als u overweegt een huurwoning te kopen?

Als een corporatie van plan is huizen te verkopen, hebben de bewoners vaak het eerste recht van koop. Dus kan het gebeuren dat u een brief krijgt met de vraag of u interesse heeft. Wilt u liever blijven huren? Dan kan dat gewoon.

Ook als u niet in een sociale huurwoning woont, is het soms mogelijk er een te kopen. In veel gevallen zijn de huizen geheel gerenoveerd, waardoor de kosten voor onderhoud in de eerste jaren waarschijnlijk laag zullen zijn.

Prijs

De verkoopprijs van huurwoningen is zelden onderhandelbaar. Woont u al in het huis en bent u op de hoogte van gebreken? Dan kunt u op basis daarvan alsnog proberen de prijs omlaag te krijgen of het herstel als koopvoorwaarde stellen. Laat sowieso een expert de bouwkundige staat van het huis onderzoeken om vervelende verrassingen te voorkomen.

Voordelen huurhuis kopen

Als u een koophuis heeft en de hypotheek aflost, bouwt u vermogen op. Bij een annuïtaire of lineaire hypotheek mag u de hypotheekrente aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting, wat financieel gunstig is. En als u die rente voor langere tijd vastzet, stijgen uw hypotheeklasten niet. Ter vergelijking: de huur van sociale huurwoningen wordt jaarlijks verhoogd met 4,1% tot 5,6% (2019).

Nadelen huurhuis kopen

Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Dat betekent bijvoorbeeld dat u het buitenschilderwerk zelf moet doen of hiervoor een schilder moet inhuren. Gaat de CV kapot? Dan moet u zelf een nieuwe kopen.

Daarnaast staat de waarde van uw huis niet vast. Die kan stijgen maar ook dalen, waardoor een restschuld kan ontstaan. Verder moet u als huiseigenaar kosten maken die u als huurder niet heeft, zoals extra belastingen en aanvullende verzekeringen.

Huurhuis kopen: zet alles op een rij

Als u overweegt om een huurhuis te kopen, is het zaak om alle voordelen en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Door te ‘plussen en minnen’ ziet u al snel of het interessant is de woning aan te schaffen.

Nieuws