Sneller naar de rechter dankzij lagere griffierechten

Naar de rechter omdat een klant een rekening niet betaalde? U kijkt wel uit. De kosten van zo’n rechtszaak zijn zo hoog dat u zich beter de moeite kunt besparen. Maar daar komt verandering in. De griffierechten gaan omlaag.

Als uw klant een factuur van €520 niet betaalt, kunt u uiteindelijk een rechtszaak aanspannen. Maar de griffierechten bedragen dan €486. Laat maar zitten dan. Dat denkt u op dit moment misschien. Maar uw bezwaar kan wegvallen. Want minister Dekker (Rechtsbescherming) heeft een wetsvoorstel ingediend om het griffierecht te verlagen. Als het voorstel wordt aangenomen, betaalt u voor geldvorderingen van €500 tot €5.000 straks nog maar €306.  Heeft u een eenmanszaak, dan wordt u gezien als particulier. De griffierechten vallen dan met €204 nog lager uit.

Stijging met 35%

De wijzigingen in het griffierecht gelden alleen in civiele zaken in eerste aanleg voor vorderingen met een financieel belang van meer dan €500. Voor vorderingen tot €500 blijven de griffierechten ongewijzigd. En de griffierechten voor vorderingen van €5.000 of meer gaan met 35% flink stijgen. Griffierechten voor andere zaken wijzigen niet.

Hoge juridische kosten

Wanbetaling is maar een van de oorzaken van juridische geschillen waarmee u als ondernemer te maken kunt krijgen. Als u dan juridische bijstand nodig heeft, kunnen de kosten hoog oplopen. Kunt en wilt u die zelf betalen? Of sluit u liever een zakelijk rechtsbijstandverzekering af? Want in dat geval kunt u rekenen op hulp bij allerlei juridische kwesties, bijvoorbeeld met personeel, leveranciers of klanten. Veel verzekeraars bieden ook een incassoservice. Zo kunt u een rechtszaak over wanbetaling voorkomen.

Nieuws