Nederlanders lenen weer meer

Het aantal consumptieve kredieten in Nederland neemt toe. Vooral lenen voor een nieuwe auto is populair. Maar ook voor ons eigen huis sluiten we regelmatig een lening af.

Het totaalbedrag van nieuwe leningen aan consumenten bedroeg vorig jaar € 4,2 miljard. Dat is bijna 7% meer dan in 2017. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). Wat opvalt is dat doorlopend krediet steeds minder populair is. Bij vier van de vijf nieuwe aanvragen gaat het om een persoonlijke lening. Vijf jaar geleden was dat nog andersom.

Eigen huis

Naast lenen voor een andere auto sluiten consumenten ook regelmatig een krediet af om extra te lenen voor hun huis. Bijvoorbeeld omdat ze onvoldoende spaargeld hebben voor de bijkomende kosten bij een verhuizing. Of omdat ze hun huis willen verbouwen of verduurzamen en de hypotheek hiervoor geen mogelijkheden biedt.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening heeft een looptijd die varieert van zes maanden tot tien jaar. De rente die u betaalt, staat op voorhand vast en verandert niet gedurende die looptijd. Daardoor blijven uw maandlasten gelijk.

Bij langlopende leningen is het rentepercentage vaak wat lager, waardoor u lagere maandlasten heeft. Maar omdat u veel langer rente betaalt, bent u uiteindelijk toch duurder uit. Verder kunt u in veel gevallen niet boetevrij extra aflossen.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kent geen vaste looptijd maar wel een maximaal leenbedrag. Tot die limiet mag u dus geld opnemen. Heeft u een deel afgelost? Dan kunt u dat ook weer opnemen.

Hoeveel u maandelijks betaalt, kan veranderen. De rente over een doorlopend krediet is namelijk variabel en kan dus stijgen of dalen. Bij een doorlopend krediet kunt u altijd boetevrij extra aflossen.

Gemiddeld 5% rente

Hoewel de rente historisch laag is, betalen de meeste Nederlanders flinke vergoedingen over hun persoonlijke lening of doorlopend krediet. Gemiddeld bedraagt de rente van een lening 5%, schrijft het FD. Dat is veel hoger dan andere rentes, zoals bijvoorbeeld de hypotheekrente of de rente op de kapitaalmarkt. Om over de spaarrente nog maar te zwijgen.

Rood staan en creditcard

Toch is 5% rente nog een stuk interessanter dan bijvoorbeeld rood staan of een creditcardschuld gespreid afbetalen. In dat geval betaal u namelijk tot wel 14% rente over uw schuld! Zeker als u spaargeld heeft, is dat dus geld weggooien.

Nieuws