Groene kaart vaak niet verplicht, maar soms wel handig

Binnen de Europese Unie kunt u vrij reizen zonder uw groene kaart op zak. De politie heeft namelijk genoeg aan uw kenteken om te controleren of u verzekerd bent of niet. Dat geldt ook voor Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Voormalig Joegoslavië

Kroatië maakt deel uit van de EU en dus bent u niet verplicht om u uw groene kaart daarnaartoe mee te nemen. In Servië is de groene kaart niet verplicht, maar moet u wel kunnen aantonen dat uw voertuig verzekerd is. Daarom is het handig om de kaart toch mee te nemen. Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Noord-Macedonië zijn geen lid van de EU. Daar is de groene kaart wel verplicht.

Andere landen

Datzelfde geldt voor onder andere voor Albanië, Moldavië, Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland en Turkije. Op de website van Council of Bureaux vindt u een handig overzicht. Of neem een kijkje op de landenpagina’s van de ANWB. Daar vindt u nog meer informatie over de regels die gelden in uw vakantieland.

Soms handig

Toch is het soms handig om uw groene kaart ook bij u te hebben als dat niet per se hoeft. Als u bij een ongeval betrokken raakt, bijvoorbeeld. De kaart biedt namelijk veel praktische informatie, die u nodig heeft bij het invullen van het schadeformulier.

Veel verzekeraars versturen de groene kaart tegenwoordig als pdf per e-mail. Tip: zet die pdf van uw groene kaart op uw smartphone als u naar een land gaat waar u niet verplicht bent een groene kaart bij u te hebben. Of stop een print ervan bij uw andere officiële papieren.

Nieuws