Autobeveiligingssysteem? Doe de kentekencheck!

Nog altijd worden er in Nederland jaarlijks duizenden auto’s gestolen. Na een afname van het aantal diefstallen zijn er in de eerste vier maanden van 2019 juist weer meer voertuigen ontvreemd. Dat risico kunt u aanzienlijk verkleinen door een beveiligingssysteem te laten inbouwen.

Volgens het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) zijn er tussen januari en mei van dit jaar ruim 13% meer jonge auto’s gestolen. Het gaat daarbij om auto’s die tot drie jaar oud zijn. Daarnaast neemt het aantal autodiefstallen dat wordt opgehelderd al jaren af.

Gecertificeerd beveiligingssysteem

Mede hierdoor stellen autoverzekeraars een beveiligingssysteem met een Kiwa SCM-certificaat steeds vaker verplicht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat auto’s met een gecertificeerd beveiligingssysteem 74% minder vaak doelwit zijn van autodieven. Verder worden gestolen auto’s met zo’n systeem 62% vaker teruggevonden dan auto’s die het niet hebben.

Voertuigen die verplicht een beveiligingssysteem moeten hebben, zijn bijvoorbeeld auto’s met een hoge nieuwwaarde of cataloguswaarde, oldtimers met een hoge taxatiewaarde en auto’s die erg geliefd zijn bij autodieven. De specifieke eisen kunnen van verzekeraar tot verzekeraar verschillen.

Kentekencheck

Sommige beveiligingssystemen worden al in de fabriek ingebouwd, andere pas later. Voor beide geldt dat er pas een certificaat wordt afgegeven als een erkend installatiebedrijf de werking ervan heeft gecontroleerd en goedgekeurd. Daarnaast moet het systeem worden geregistreerd bij Kiwa SCM. Of dit is gebeurd, kunt u eenvoudig controleren door een kenteken check te doen op de website van Kiwa SCM.

Premiekorting

Een ander voordeel van een gecertificeerd beveiligingssysteem is dat u korting kunt krijgen op de premie van uw autoverzekering. De kans dat uw auto wordt gestolen is immers een stuk kleiner! De eventuele korting hangt vaak samen met de specifieke alarmklasse (1 tot en met 5) van uw auto.

Nieuws