Huiseigenaar wil wel verduurzamen, maar wacht op overheid

Vier van de tien huiseigenaren wacht nog zeker een jaar of vijf met het verduurzamen van de woning. Nu verduurzaming hoog op de politieke agenda staat, hopen zij dat de overheid met meer financiële regeling komt.

Een en ander blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Een tweede reden waarom woningbezitters niet nu al aan de slag gaan, is dat veel van hen verwachten dat de kosten voor verduurzaming zullen afnemen. Dat bleek eerder het geval met zonnepanelen. Die zijn niet alleen goedkoper geworden, maar ook kwalitatief beter. Daardoor hebben ze een hoger rendement en gaan ze langer mee.

Hogere energierekening

Het Nibud wijst er echter op dat wachten met verduurzaming als gevolg heeft dat huizenbezitters onnodig veel betalen voor hun energie. Daarnaast kan hun huis minder waard worden omdat het een lager energielabel heeft.

Spaargeld

De meeste woningbezitters die wel van plan zijn om te investeren in verduurzaming, doen dat het liefst met spaargeld. Lenen is veel minder populair. Veel van de ondervraagden zijn wel positief over de mogelijkheid van gebouw gebonden financiering. Bij deze vorm van financiering wordt de afbetaling gekoppeld aan het huis en gaat deze bij verkoop over naar de nieuwe eigenaar.

Lenen

Toch kan lenen interessant zijn om uw huis te verduurzamen omdat de rente die u moet betalen erg laag is. Afhankelijk van de maatregelen die u treft, kunt u namelijk wel interessante rendementen halen. Zo levert bijvoorbeeld spouwmuurisolatie een gemiddeld rendement van 25% op. In dat geval haalt u de kosten er dus in iets meer dan vier jaar uit.

Er zijn meerdere mogelijkheden om te lenen. Als u overwaarde heeft of kunt aantonen dat uw huis meer waard wordt, kunt u wellicht uw hypotheek verhogen.

Rentekorting

Bijkomend voordeel van verduurzamen is dat u het energielabel van uw huis verbetert. Daardoor wordt het meer waard. Misschien zelfs zoveel meer dat het positieve gevolgen heeft voor de hoogte van uw hypotheekrente. Bij veel banken krijgt u namelijk rentekorting als u in een lagere risicoklasse valt.

Nieuws