Overwaarde verzilveren: hoe werkt dat precies?

Steeds meer geldverstrekkers bieden mogelijkheden om de overwaarde van woningen van senioren te verzilveren. Hoe werkt dat precies en waar moet u op letten?

Met het herstel van de huizenmarkt is de waarde van de meeste koopwoningen weer op het peil van voor de crisis. Uit recent onderzoek blijkt dat vier van de vijf huiseigenaren hun woning met winst denken te verkopen. Zo’n 40% verwacht dat de overwaarde tenminste € 50.000 is.

Dat is misschien iets te optimistisch; uit onderzoek van Netwerk Notarissen op verzoek van het AD bleek dat de gemiddelde winst in 2018 zo’n € 30.000 was. Maar ook dat is nog steeds een aardig bedrag.

‘Opeethypotheek’

Zeker als u al tenminste vijftien jaar in uw koophuis woont, is de kans groot dat u overwaarde heeft. Hypotheekverstrekkers spelen daar op in door zogenaamde ‘opeethypotheken’ aan te bieden. Die worden niet zo genoemd, maar heten bijvoorbeeld overwaarde hypotheek of verzilverhypotheek.

Uitkering ineens, maandelijks of allebei

Met zo’n hypotheek kunt u – een deel van – de overwaarde van uw huis als extra lening afsluiten. U kunt ervoor kiezen om het geld ineens op te nemen en het bijvoorbeeld te gebruiken voor een verbouwing. Een andere mogelijkheid is om maandelijks een klein deel van uw overwaarde te laten uitkeren. Ook een mengvorm is mogelijk.

Toekomstbestendig of duurzaam

Voor senioren kan het verzilveren van hun overwaarde een uitstekende methode zijn om hun huis toekomstbestendig te maken. Bijvoorbeeld door het geld te gebruiken om een slaapkamer en een badkamer te laten maken op de begane grond. Maar u kunt het extra geld natuurlijk ook gebruiken om uw huis te verduurzamen.

Aanvulling op inkomen

Heeft u een klein pensioen of alleen een AOW-uitkering? Dan kunt u de overwaarde gebruiken als aanvulling op uw inkomen. Een uitkomst, zeker als u niet langer profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Door uw overwaarde te verzilveren, kunt u toch in uw huis te blijven wonen.

Nadelen

Er kleven ook nadelen aan het verzilveren van uw overwaarde. Een opeethypotheek is en blijft een lening die u moet terugbetalen. Verder daalt de overwaarde van uw huis natuurlijk als u zo’n hypotheek afsluit. Daarnaast zijn de voorwaarden van sommige geldverstrekkers behoorlijk streng. Laat u daarom goed adviseren door een onafhankelijke adviseur alvorens een opeethypotheek af te sluiten.

Nieuws