Net je rijbewijs? Kies je autoverzekering goed!

Autoverzekeringen zijn de afgelopen jaren explosief duurder geworden. Vooral jonge bestuurders moeten vaak de hoofdprijs betalen.

Stel je bent negentien, je hebt net je rijbewijs gehaald en bent al een paar jaar aan het sparen voor een auto. Voor € 1.750 koop je een wat oudere, sportieve Duitse auto die nog goed in de lak zit en technisch OK is. Als je dan hoort dat je autoverzekering per jaar € 2.000 kost, schrik je je natuurlijk rot!

Dubbele premie

Ook dit jaar zijn de premies voor autoverzekeringen weer gestegen. Vooral jongeren voelen die hoge premies flink in hun portemonnee. De gemiddelde jaarpremie voor een WA-verzekering is inmiddels zo’n € 1.000 euro, ruim 40% meer dan in 2016. Maar als jongere bestuurder betaal je al snel het dubbele en soms zelfs nog meer!

Dat komt omdat jonge automobilisten relatief vaker schade in het verkeer veroorzaken. Dat dat blijkt niet alleen uit cijfers van verzekeraars, maar ook uit die van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onvermijdelijk

Dit risico dekken verzekeraars af door een hogere premie te rekenen voor jongeren. Verder hebben zij minder keuze. Er zijn namelijk autoverzekeraars bij wie je geen autoverzekering kunt afsluiten als je nog geen 25 bent.

Volgens brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars is de hoge premie onvermijdelijk en is het einde van de premiestijging waarschijnlijk nog niet in zicht. Verzekeraars hebben jarenlang verlies geleden op hun autopolissen. Dat komt omdat de premie vanwege de enorme concurrentie eigenlijk te laag was.

Goed vergelijken

Als jongere bestuurder ontkom je waarschijnlijk niet aan een hogere premie voor jouw autoverzekering. Maar omdat er grote verschillen zijn in het acceptatiebeleid en de premieopslagen, ben je bij de ene maatschappij misschien wel beter af dan bij de andere. Daarom kan het lonen verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Nieuws