Aantal verkeersongevallen stijgt helaas weer

Het aantal verkeersslachtoffers is vorig jaar onverwacht fors gestegen. Er vielen bijna 11 procent meer doden dan in 2017. Verwacht wordt dat verkeersregels strenger worden. En dat u meer op uw gedrag gewezen wordt.

Waarom het verkeer meer slachtoffers eist, wordt op dit moment nog onderzocht. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren: Meer drukte op wegen en fietspaden, meer ouderen in het verkeer en vaker gevaarlijk gedrag zoals appen in de auto of op de fiets. Opvallend is dat er vooral meer doden vallen onder inzittenden van personenauto´s en onder fietsers en scootmobielers. Verder blijken 50-plussers vaker te overlijden met de fiets, terwijl jonge verkeersdoden vaker in de auto zaten.

Meer doden en zwaargewonden

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) berekende onlangs dat het aantal verkeersdoden de komende tien jaar slechts licht zal dalen en dat het aantal zwaargewonden flink zal stijgen als het kabinet geen concrete maatregelen treft en geen extra geld beschikbaar stelt. De kans is dan ook groot dat verkeersregels strenger worden. Appen en bellen in de auto en op de fiets is al verboden. En in Amsterdam is de snorfiets van het fietspas verbannen naar de rijweg en moeten berijders een helm dragen. De verwachting is dat deze regeling landelijk ingevoerd gaat worden. Ook wordt er gepleit voor een helm voor alle fietsers. En ouderen zouden misschien les moeten krijgen in het rijden op een e-bike of op een scootmobiel. Verder kan lokaal bekeken worden of een specifieke verkeerssituatie veiliger gemaakt kan worden.

Nieuws