Vergoeding na auto-inbraak valt vaak tegen

U heeft uw auto geparkeerd om ergens een bezoek af te leggen of om boodschappen te doen. Als u terugkomt, blijkt de auto te zijn opengebroken en is uw dure camera weg. Kunt u dan uw autoverzekering aanspreken?

Nee. Voor spullen die uit de auto gestolen worden, biedt de autoverzekering geen dekking. Wel kan uw inboedelverzekering de schade vergoeden, wanneer u tenminste een buitenshuisdekking heeft. Als u een beperkte casco of een allriskdekking heeft, vallen braakschade zoals een ingeslagen autoraam wel onder de autoverzekering. Dat geldt ook voor diefstal van accessoires die door de fabrikant zijn ingebouwd en die zijn verwerkt in de cataloguswaarde van de auto. Voorbeelden zijn airbags, ingebouwde navigatie, radio’s en autovelgen. Voor dekking op later aangebrachte accessoires, zoals een trekhaak, gastank, spoilers of lichtmetalen velgen, eisen de meeste verzekeraars een extra-accessoiresdekking.

Auto-inbraak voorkomen

In totaal registreerde de politie vorig jaar 53.374 duizend auto-inbraken. Favoriete buit: ingebouwde navigatiesystemen, radio’s, airbags, velgen en koplampen. Ook als u goed verzekerd bent, is het erg vervelend als uw spullen uit de auto gestolen worden. Hoe voorkomt u een auto-inbraak?

  • Parkeer uw auto in een garage of op een veilige en goed verlichte parkeerplaats.
  • Sluit de auto altijd af. Zorg dat ramen dicht zijn en doe ook de kofferbak op slot.
  • Laat nooit kostbaarheden zoals camera, telefoon, autopapieren, geld en creditcards in de auto achter.
  • Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open.
  • Kunt u een boodschappentas of kleding niet meenemen? Zorg dan dat ze van buitenaf niet zichtbaar zijn.
  • Laat uw autosleutels niet onbeheerd in uw jaszak of  in een kleedkamer achter.
  • Een ‘keyless’ startsysteem kan op afstand gehackt worden. Doe de autosleutel daarom in een metalen hoesje of in aluminiumfolie of stop hem in een gesloten metalen blikje als u hem niet gebruikt.
  • Een alarmsysteem schrikt inbrekers af. Laat met een sticker weten dat uw auto beveiligd is.
  • Haal bij de politie een gele waarschuwingskaart met de tekst ‘Let op! Op advies van de politie heb ik géén waardevolle spullen in mijn auto liggen.’​

Nieuws