Kans op woningbrand is 1 op 65

Ieder jaar breekt er in Nederland ruim 100.000 keer een woningbrand uit. Dat treft dus 1 op de 65 woningen. De schade kan beperkt blijven tot wat schroeiplekken en wat roetaanslag. Maar de brand kan ook verwoestend zijn en mensenlevens eisen.

In 2018 vielen er bij 30 branden in woningen 33 levens, blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). In maar liefst 33 procent van de gevallen ontstond de brand door onvoorzichtig rookgedrag. In 30 procent was de oorzaak een technisch defect of verkeerd gebruik van elektrische apparatuur.

Roken en apparaten

Voor grotere brandveiligheid zou u altijd buiten moeten roken en in ieder geval niet op plaatsen waar u gemakkelijk in slaap valt, zoals in bed of in een luie stoel. Controleer altijd of peuken goed uit zijn voordat u ze in de vuilnisbak gooit. Met apparatuur kunt u niet voorzichtig genoeg zijn. Sluit elektrische apparaten liefst rechtstreeks aan op een stopcontact en niet via een stekkerdoos of haspel. Is een kabelhaspel onvermijdelijk, rol hem dan helemaal uit. Een tv, versterker, modem, computer, oven, magnetron en halogeenspotjes produceren warmte. Kan die warmte goed weg? Wasdrogers zijn van alle apparaten het brandgevaarlijkst. Gebruik de machine volgens de instructies van de fabrikant en maak na gebruik de filters altijd goed schoon.

Rookmelder, blusdeken en vluchtplan

Bij 57% van de dodelijke woningbranden van vorig jaar, bleek geen werkende rookmelder aanwezig te zijn. Een rookmelder slaat bij een beginnende brand direct alarm, waardoor u sneller kunt ingrijpen door te vluchten, zelf te blussen of de brandweer te bellen. Onderhoud uw rookmelders goed: test regelmatig of ze nog werken, maak ze schoon met de stofzuiger en vervang de batterijen elk jaar. Na 10 jaar is het tijd voor een nieuwe rookmelder. Ook een brandblusser en een blusdeken verdienen een plek in huis. Verder is het belangrijk om een vluchtplan te hebben. Oefen hoe u bij een brand naar buiten gaat en waar alle huisgenoten elkaar buiten de woning treffen.

Nieuws