Veel Nederlanders passen verzekeringen niet aan na wijzigingen in huis

Wie een huis koopt of huurt, sluit meestal een inboedelverzekering af. Huiseigenaren kiezen vaak ook voor een opstalverzekering. Uit onderzoek van vergelijkingswebsite Pricewise blijkt dat veel Nederlanders deze verzekeringen nooit hebben herzien nadat zij wijzigingen in of aan hun huis hebben aangebracht, waardoor zij mogelijk veel zelf moeten betalen in het geval van onvoorziene schade.

Onderverzekerd

Stel: er breekt brand uit in uw woning en er ontstaat aanzienlijke schade aan de woning en de spullen die erin liggen. In zo’n geval is het bijzonder fijn als de verzekering alles of in elk geval het grootste deel van deze schade vergoedt. Om dit voor elkaar te krijgen is het wel zaak dat u goed verzekerd bent. Uit het onderzoek van Pricewise blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders sinds het afsluiten van de inboedelverzekering (deze dekt schade aan spullen in huis, red.) nieuwe, dure spullen heeft gekocht, waardoor zij eigenlijk hun verzekering moeten aanpassen. Dit hebben de meeste mensen echter niet gedaan, waardoor zij onderverzekerd zijn. Volgens Pricewise is er ook een grote groep die niet weet voor welk bedrag zij verzekerd zijn. Volgens Pricewise is het goed om dit te achterhalen, want alleen zo weten mensen of de verzekering nog toereikend is.

Duizenden euro’s zelf betalen

Onderverzekering ligt ook op de loer bij de opstalverzekering. Een opstalverzekering dekt schade toegebracht aan het huis zelf. Deze verzekering is alleen voor huiseigenaren en wordt afgesloten op het moment dat de woning wordt gekocht. De meeste mensen verzekeren hun woning voor een bedrag tussen de 150.000 en 300.000 euro. Dat lijkt een hoop geld, maar de meeste mensen gaan in de loop van de tijd verbouwen, waardoor het verzekerde bedrag eigenlijk opgeschroefd moet worden. Als een verzekerde besluit dit niet te doen en er gebeurt iets aan de woning, dan kan het bedrag dat hij of zij zelf moet ophoesten flink oplopen. Er zijn gevallen bekend waarbij onderverzekerden duizenden euro’s moeten neerleggen om hun woning te herstellen.

Zowel de opstal- als inboedelverzekering zijn niet verplicht, maar het is wel verstandig om beide af te sluiten. 99 procent van de Nederlanders heeft een inboedelverzekering en 85 procent van de huizenbezitters een opstalverzekering.

Bron: ANP

Nieuws