Alle regelgeving maakt werkgevers kopschuw

Er zouden veel meer mensen aan de slag kunnen in mode-, schoenen-, sport- en woonwinkels, als er minder regels voor ondernemers zouden zijn.

Dat stelt brancheorganisatie INretail op basis van een eigen onderzoek. Het aantal banen zou volgens het onderzoek met meer dan 12 procent kunnen stijgen. In de branche werken nu 140.000 mensen.

Zo’n 84 procent van de werkgevers wil volgens het onderzoek de werknemer vanwege de verschillende wetten en regels nu geen vast contract aanbieden. De doorstroom van tijdelijke naar vaste contracten stokt daardoor en het remt het aannemen van nieuwe medewerkers.

’’Dit is bizar. Duizenden banen zijn mogelijk, maar werkgevers durven het niet aan. Hetzelfde hoor ik van collega’s uit hele andere sectoren. De politiek heeft met alle regelgeving werkgevers kopschuw gemaakt. Er staat een handrem op de banengroei,” zegt directeur Jan Meerman van INretail.

De ondernemers geven aan dat ze vooral worden gehinderd door de ontslagprocedures bij een vast contract (78 procent), de verplichte transitievergoeding (61 procent) en de reïntegratiekosten bij ziekte (59 procent).

Bron : Nu.nl

Nieuws